A bíróság is keresi az eltűnt Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványt

2016-03-23

A Budakörnyéki Járásbíróság hirdetményi idézést rendelt el a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvánnyal szemben abban a perben, melyet Varga Zoltán Péter, a helyi Jobbik elnöke indított az önkormányzat által alapított szervezet ellen, hogy megismerhesse annak gazdálkodási adatait, miután erre irányuló közérdekű adatigénylését korábban nem teljesítették. Mint arról szerkesztőségünk is többször beszámolt, a közalapítvány, melynek az önkormányzat éveken át több százmillió forintot juttatott, sorozatosan nem veszi át a megkereséseket hivatalos székhelyén, mely egyébként azonos a dunakeszi városháza címével. Miután legutóbb a bíróság idézését sem vették át, a bíróság a jobbikos politikus kérelmére hirdetményi idézést rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a perre az idézésnek a bíróság hirdetőtábláján történő kifüggesztésével idézik meg a közalapítványt, azonban ezt követően az eljárást akkor is lefolytatják, ha a közalapítvány képviselője azon újra nem jelenik meg. A Jobbik közben azt követeli az önkormányzattól, hogy hiteles dokumentumokkal számoljon el a dunakeszieknek az eltűnt közalapítványnak juttatott milliárdos városi vagyonnal.

A Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány ellen indított perben a Budakörnyéki Járásbíróság megalapozottnak találta kérelmemet és hirdetményi idézést rendelt el, miután az önkormányzat által alapított, közel kétmilliárd forintot kezelő közalapítvány nem tett eleget a közpénzek elköltésének nyilvánosságára vonatkozó törvényi kötelezettségeinek és a bíróság ezzel kapcsolatos idézését sem vette át bejegyzett - egyébként az önkormányzattal azonos - székhelyén

- írja hírportálunknak is eljuttatott közleményében Varga Zoltán Péter, a helyi Jobbik vezetője.

A hirdetményi kézbesítés szabályai szerint, ha a hivatalos irat - ebben az esetben az idézés - kézbesítése valamely okból lehetetlenné vált, akkor az idézésnek a bíróság, valamint az iratot át nem vevő fél utolsó ismert címe szerinti önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel, valamint az idézés főbb adatainak a bíróság honlapján történő közzétételével idézik meg a tárgyalásra a felet. Ha az irat 15 napig ki van függesztve, akkor azt kézbesítettnek tekintik - hasonlóan a kézbesítési vélelem szabályaihoz. Ezt követően a pert a fél távollétében is lefolytatják és akár ítéletet is hozhatnak.

A bíróság honlapján, a hirdetményi kézbesítések menüpontban a Budakörnyéki Járásbíróságra rákeresve valóban megtalálható a Közalapítvány is, mint akivel szemben a hirdetményi kézbesítést elrendelték. (A honlap közvetlenül elérhető ide kattintva, de annak adatai láthatók az alábbi, a bíróság honlapjáról mentett képen is - a kép nagyítása, illetve a teljes kép megtekintése ugyancsak kattintással lehetséges.)

A Jobbik - helyi vezetőjének közleménye szerint - döbbenetesnek tartja, hogy a közalapítvány, mely évről évre több százmillió forintos támogatást kapott a városi közpénzből, szinte egyáltalán nem számolt el a dunakesziek neki juttatott vagyonával, illetve ha igen, akkor az erre utaló adatokat az önkormányzat nem hajlandó kérésükre sem nyilvánosságra hozni annak ellenére, hogy azok szerintük nyilvánvalóan közérdekű adatnak minősülnek.

Elképesztő az a hozzáállás is, hogy miközben a város vezetői ennél nagyságrendekkel kisebb összegű támogatásokat megvonnak, vagy utólag visszakövetelnek sport- és civil szervezetektől, addig a város milliárdos vagyonával gazdálkodó alapítványt éveken keresztül még arra sem szólítják fel, hogy tisztességesen számoljon el a neki juttatott több százmillió forintnyi közpénzzel - írja a az ellenzéki párt helyi vezetője, aki felteszi a kérdést, hogy vajon lehet-e összefüggés aközött, hogy a város nem követeli meg a közalapítványtól annak tisztázását, hogy milyen módon költötte el a város több százmillió forintját és aközött, hogy a kuratórium korábbi elnöke Erdész Zoltán jelenlegi alpolgármester, vagy a mostani kuratóriumi elnök, Kovács László feleségének jelenleg is több millió forint értékű szerződése van a várossal, melyből az önkormányzati propagandát közvetítő városi televíziót üzemelteti?

Felszólítjuk a város vezetését, hogy haladéktalanul tisztázza a fenti kérdéseket és számoljon el a dunakeszi polgárok felé a város vagyonával!

- zárja közleményét Varga Zoltán Péter, a helyi Jobbik elnöke.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék