Az Önkormányzat reagált a Dunakeszi-alsón élők felvetéseire

2013-01-18

A Dunakeszi Alsóért Egyesület facebook oldalán közzétett hírlevelében számol be a Dunakeszi-alsón 2012. október 5-én megtartott lakossági fórum óta eltelt időszakról.

"A Lakossági Fórum után nagyon sok pozitív, bizakodó levelet kaptunk, amiben jeleztétek hogy jó úton kezdtünk el járni. "Végre történik már valami Dunakeszi alsón; Már 40 éve lakom itt, de a Polgármester még nem jött el egyszer sem, stb." A nagyszámú részvétel is bizonyította azt, hogy az itt lakók nyitottak a változásra, és nagyon sokan szeretnének tenni lakóhelyük élhetőbbé tételéért és fejlődéséért" - írja az Egyesület hírlevelében.

Alábbiakban változtatás nélkül közzétesszük a hírlevélben fenti bevezető után közzétett információkat.

Október

 • Elkészítettük a Lakossági Fórum 17 oldalas, részletes jegyzőkönyvét, melyet megküldtünk az Önkormányzatnak, a levelezési listán lévőknek és a Dunakeszi alsó facebook oldal ismerőseinek.
 • A Lakossági Fórumról hírt adott a helyi Telekeszi Tévé, és a Dunakeszi Polgár novemberi számában 1 oldalas cikk jelent meg:
  www.dunakeszi.hu/polgar/POLGAR%2011%20web.pdf
  http://www.dunakeszi.hu/video_hirek/kozelet/0_1606_Lakossagi-forum-Dunak...
 • A Lakossági Fórum egyik kiemelt témája volt a közbiztonság. Király Jánossal a helyi polgárőrség vezetőjével egyeztetve elindítottuk a "SZEM - Szomszédok Egymásért" mozgalmat, amit a közös levelezőlistánkon és a Facebookos oldalunkon is hirdettünk. Sajnos erre egyelőre kevés visszajelzés, felajánlás érkezett.
 • A helyi CBA bolttal kapcsolatos lakossági felvetéseket jeleztük a CBA Kereskedelmi Kft-nek. A kereskedelmi képviselő a következő héten már meglátogatta a közértet és javaslatokat tett változásokra. Azóta a hiányzó árak pár terméknél feltüntetésre kerültek, nagyobb a felvágott és a péksütemény választék. A szakember arra kérte a a helyi lakosokat, hogy építő szándékú javaslataikat tegyék meg a helyi CBA vezetésénél.
 • Jelzésünkre a városi honlapról hiányzó nyitott kerékpársáv részletes tervrajza is felkerült a www.dunakeszi.hu oldalra.

November

 • Táblázatba foglaltuk a nyitott feladatokat, amelyekben vagy az Önkormányzat vagy a Lakosság közreműködése, támogatása szükséges. Ezt novemberben megküldtük a Polgármester úrnak. Hivatalos választ december 3-án Manhalder Zoltánnétól kaptunk. (mellékeljük a levelét).
 • A Lakossági Fórum szervezésével és megtartásával elindult egy közös gondolkodás, többekkel úgy láttuk, hogy ezt a tevékenységet egyesület formájában hatékonyabban tudnánk megvalósítani. Sikeresebben tudnánk képviselni a Dunakeszi alsón élők érdekeit, igényeit, programjainkhoz támogatókat tudnánk találni, valamint egyesületként pályázatokon tudnánk elindulni. Célunk az itt lakók összefogása, és egy egymást tisztelő, kölcsönösen segítő közösség létrehozása.
 • A megalapítandó egyesület nevében névhasználati kérelmet nyújtottunk be a Polgármester úrnak, melyet a Képviselő-testület 2012. évi 16. ülésén november 22-én elfogadott és engedélyezte a Dunakeszi Alsóért Egyesület név és a www.dunakeszialso.hu cím használatát.

December

 • A korábbi programok szervezői és a közösségi oldalakon ilyen témában hozzászólók között felmértük a megvalósítandó programokat és azok helyigényét, mivel terveink között szerepel a Közösségi Ház szélesebb körben történő használatbavétele.
  December 8-án a nagy hideg ellenére nagy érdeklődéssel és vidámsággal került megrendezésre az idei Mikulás ünnep közel száz gyermek nagy örömére!
 • December 12-ére kaptunk Dióssi Csaba polgármester úrhoz személyes meghallgatásra időpontot, mely során a legfőbb kérdéseket tudtuk megbeszélni. Ezeke egyike a Közösségi Ház témája volt, ahol átadtuk a felvázolt program ötleteket. Polgármester úr ígérete szerint megvizsgálják a könyvtár jelenlegi kihasználtságát, a Közösségi Házzá minősítés és üzemeltetés feltételeit még egyeztetnünk kell. Másik témánk a nyitott kerékpársáv megoldás volt, melyet az eddig ismertek alapján a lakosság elutasítóan fogadott. A megbeszélésen alternatívaként fogalmazódott meg egy gyalogos járda kialakítása, melyre nem a kerékpárút műszaki előírásai vonatkoznak. Gyakorlatilag használható lenne gyalogos és kerékpáros közlekedésre is. Ennek az elvi lehetőségét megvizsgálja az Önkormányzat, mekkora hely a Városé, mennyi a MÁV-é.
 • Karácsony előtt szomorúan értesülhettünk, hogy december 22-én, 64 éves korában elhunyt Fodor Sándorné Marika néni, Dunakeszi alsó önkormányzati képviselője. http://www.dunakeszi.hu/hirek/kozelet/0_1696_Elhunyt-Fodor-Sandorne-onko...

Január

 • Január 7-én 14 alapító taggal megalakult a Dunakeszi Alsóért Egyesület, bejegyzésünk folyamatban van. Helyi önkéntes felajánlással készül honlapunk, illetve elindítottuk a www.facebook.com/Dunakeszialsoertegyesulet oldalt is.
 • Dunakeszi alsó levelezőlistájának jelenleg 148 tagja van. A lista a helyi lakosok párbeszédét és információ megosztását szolgálja, arra bárki, aki itt él jelentkezhet a dunakeszialso2120 [at] gmail.com címre írt levéllel. A Facebook oldalon megjelenő hírek http://www.facebook.com/dunakeszialso 815 emberhez jutnak el.
 • A jövőben is igyekszünk időnként összefoglalni, mi minden történt, történik Dunakeszi alsón. Várjuk minden jószándékú ember jelentkezését, akik ötleteikkel és azok megvalósításában való részvétellel csatlakoznának hozzánk.

Üdvözlettel, a Dunakeszi Alsóért Egyesület nevében

Kaiber Adrienn és Zelenka Zoltán

A hírlevélben az Egyesület képviselői leírták, hogy Manhalder Zoltánné még novemberben válaszolt a Dunakeszi-alsón élők felvetéseire. Levelét teljes terjedelmében aszerint közöljük, ahogyan azt a Dunakeszi Alsóért Egyesület ugyancsak a facebookon közzétette, az alábbiak szerint:

Az alábbi levelet az Önkormányzattól 2012 novemberében kaptuk. Fontos megjegyezni, hogy azóta - egyetértve Polgármester úrral, hogy egyszerre ennyi kérdésben nem tudunk hatékonyan lépni - két témában a Közösségi Ház és a kerékpár-gyalogos út kérdésében tárgyalunk.

Dunakeszi-alsó lakossági fórum
2012. október 05. 17 óra

- Külső-Szilágyi u. vasúti aluljáró átépítése, bővítése, gyalogos, kerékpáros, babakocsis közlekedésre alkalmassá tétele:

Az "aluljáró" a fenti közlekedésre jelenleg nem alkalmas. Nehézség, hogy az aluljáró eredetileg egy áteresz. A MÁV-val erről már korábban történt egyeztetés, de újra felvesszük velük a kapcsolatot és igyekszünk közösen megoldást találni arra, hogy az aluljáró egyik oldalán járdát alakítsunk ki.

- Helyi közlekedés megoldása "kis busszal":

Korábban működött ilyen járat, de a cég által elvégzett utasszámlálás eredménye szerint nem volt valós igény rá. Az új menetrend tervezet szerint Dunakeszi nagyállomásnál lehetőség lesz átszállni minden buszjáratra, ami dunakeszi-alsóról vonattal megközelíthető.

- Muskátli utca elejére "zebra" kialakítása:

A kerékpárút kiépítésével egy időben a csomópont átépítésre, kiemelésre kerül.

- Dunakeszi-alsó területén 30 km/h sebességkorlátozás, fekvőrendőrök építése, Gizella utcában hiányoznak a 30-as táblák:

Kivizsgáltuk Dunakeszi-alsón a közlekedési táblákat és a sebességkorlátozási rendszert és több ellentmondásba ütköztünk.
A szakvélemény alapján két megoldás lehetséges:

1. Egész alsó 30-as övezetté nyilvánítása, viszont ebben az esetben az összes utcánál a jobbkezes szabály lépne életbe.
2. Muskátli, Gyöngyvirág és a Gizella utca főútvonalnak nyilvánítása, viszont ebben az esetben nem lehet pihenő övezet a terület.

Ebben kérnénk az Önök véleményét, hogy melyik verziót tartják jobb megoldásnak.

30-as övezetben, ilyen mértékű sebesség korlátozásnál semmi sem indokolja "fekvőrendőrök" telepítését.

- Járda hálózat építése:

Lehetőség van arra, hogy lakossági összefogással járda épüljön. Az önkormányzat - amennyiben ezt a 2013. évi költségvetés finanszírozza - anyagot (sóder, cement) vagy térkövet biztosít, a kivitelezést pedig a lakók végzik/végeztetik el. Az igényeket a Képviselő asszonynak kell jelezni.

- Sebességmérő kihelyezése (Lassíts, túl gyorsan mész!):

A tábla kb. 5-600.000 forintba kerül, amennyiben a költségvetésben erre van fedezet, úgy a tábla kihelyezhető.

- A jelenlegi kerékpárút legyen gyalogosút is, mert gyalogosan nem lehet a városba bejutni, valamint a kerékpárosoknak nincs a kerékpárút végén elsőbbségadás kötelező tábla:

A gyalogosforgalom mértéke nem indokolja, hogy az út túloldalán közpénzből plusz járdát alakítsunk ki.

- Az Éva - Rezeda utca kereszteződésében tükör kihelyezése:

A helyszínt a rendőrség munkatársa megvizsgálta és megállapította, hogy a tükör kihelyezése nem indokolt, mivel 30-as sebességkorlátozás van, jobbkezes kereszteződéssel, illetve ez a kereszteződés nem forgalmas helyen van.

- Újpestre járda építése:

A járda kiépítése akkor lesz aktuális kérdés, ha sikerül megoldanunk az aluljáróban történő gyalogos átkelést, amelyről az 1. kérdésnél írtunk.

- Alsói Polgárőrségnek nincs kapcsolata a Városi Polgárőrséggel:

Dunakeszin egyetlen polgárőri szervezet működik. A Városi Polgárőrség Dunakeszi-alsón lakó tagjai Dunakeszi-alsón szoktak szolgáltban lenni, ám nem külön szervezetként működnek, így kapcsolatban vannak a szervezet többi tagjával.

- Kamera telepítése:

Amennyiben lesz ilyen pályázati lehetőség, az önkormányzat pályázni fog kamerák telepítésére.

- Sportpálya létesítése a repülőtér területén:

A Repülőtér területéből lehetőség van sportpályák kialakítására. Ezzel kapcsolatban egyeztetéseket kell tartani, a pályák nagyságára, milyenségére vonatkozóan, továbbá a repülőtér használóival is a terület kijelölésére. A sportpálya igényét pedig fel kell mérni az ott lakók körében.

- Az alsói vasúti aluljáró lépcsőjének akadálymentesítése, az aluljáró víztelenítése, mert eső esetén nem lehet használni:

A fenti munkálatokkal kapcsolatban megkérjük a MÁV engedélyét, és amint lehetőségünk nyílik rá, elvégezzük azokat.

- Gyöngyvirág utcában a közvilágítás hiányos, illetve Alsón a közvilágítást előbb lekapcsolják, mint a városban:

A közvilágítás lekapcsolása egész Dunakeszi egységes, Dunakeszi-alsón nem kapcsolódik le előbb a közvilágítás. Ahol azonban az ELMŰ budapesti vevőegységet telepített, ott később kapcsolódik le. Amennyiben valahol nem működik a közvilágítás, azt kérjük a konkrét hely megjelölésével jelezzék a Képviselő Asszony felé.

- Kábeltelevíziós hálózat bővítése, jelenleg nincs DIGI-TV hozzáférhetőség:

Az önkormányzat jelzi a lakosság igényét a DIGI TV felé.

- Körzeti megbízott legyen Alsón is:

Dunakeszi területén négy körzeti megbízott lesz de egy körzetbe sorolva. A polgármester úr beszélt a rendőrkapitánnyal és kérte a kiemelt jelenlétet alsón.

- A Pálya utcánál a Muskátli utca elején esőzéskor áll a víz, gyalogosan nem lehet közlekedni:

A csapadékvíz elszikkasztásának lehetőségére, kialakítására ajánlatot kérünk be, melyről a Képviselő Asszonyt tájékoztatni fogjuk.

- A Repülőtér Alsó felőli szélére szemetet, zöldhulladékot raknak le, nagyon zavaró nyáron a juhok tartása a Repülőtéren, sok a légy és büdös van, továbbá egy újpesti egyesület kutyakiképzést is folytat a területen:

A Repülőtéren felmerülő problémákkal kapcsolatban megkeresést küldünk a mezőőri szolgálatnak, a rendőrségnek, a polgárőrségnek, valamint a közterület felügyeletnek, hogy fokozottabban felügyeljék, helyszíneljenek a Repülőtéren, illetve folytassanak le eljárást az elkövetőkkel szemben.

Dunakeszi, 2012. okt.

Manhalder Zoltánné

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 

Címkék

Állásajánlatok

Tartalom megosztás