Átadták a megbízóleveleket, a Fideszt kiszolgáló HVB elnöke hisztizett egy utolsót

2019-10-28

A képviselő-testület a Művelődési Házban tartotta ünnepélyes alakuló ülését, ahol átadták a megválasztott polgármester és az önkormányzati képviselők megbízóleveleit. Az átadást megelőzően dr. Pál Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke tartotta meg a törvény szerint kötelező beszámolóját a választás lebonyolításáról. Ennek során azonban a legkevesebbet a választásról beszélt a Fidesz-KDNP-t egyébként az egész választás alatt szervilisen kiszolgáló dr. Pál Lajos, ehelyett "tapasztalat" címén támadta be az ellenzéket a jelenlévők előtt.

Mint beszámolt róla, történt egy eset, melynek során az egyik képviselőjelölt, aki részt vett a választási bizottság ülésén, mely éppen az ő beadványát tárgyalta - amelyhez egyébként dr. Pál Lajos szerint is joga volt - a fideszes HVB-elnök szavai szerint "az érintettek tudomása és beleegyezése nélkül, titokban, jogosulatlan hangfelvételt" készített. Ez dr. Pál Lajosnak "jogászként és közéleti személyként is elfogadhatatlan". A HVB elnöke elmondása szerint fentieket a bizottsági tagok tudtával és beleegyezésével - akik szerint ugyancsak "jogilag és morálisan elfogadhatatlan" az eset - mondta el az alakuló ülésen jelenlévőknek és a televízió nyilvánosságának.

Sajnálatos, hogy dr. Pál Lajos - aki a fenti ügyben előadott műsora során is hangsúlyozta, hogy 2002 óta vesz részt a választási bizottság munkájában - ennyi idő alatt nem tudott tájékozódni a hatályos jogszabályokról, melynek értelmében a Helyi Választási Bizottság, mint közfeladatot ellátó szerv ülése nyilvános, azon pedig engedély nélkül készíthető hangfelvétel, vagy képfelvétel éppen úgy, mint egy nyilvános önkormányzati ülésen. Annak ellenére tehát, hogy a helyi választási bizottság szereplői nem közszereplők, de önként vállalt közfeladatot látnak el, a választott tagok esetében ráadásul pénzért, éppen úgy nem kell a hozzájárulásuk a nyilvános ülésen a felvétel készítéséhez, ahogy az önkormányzati ülésen sem csak a politikusokat lehet filmezni, hanem a hivatali dolgozók engedélye sem kell ahhoz.

Ezt követően került sor a képviselők eskütételére, majd a választási bizottság fideszes elnöke átadta a megbízóleveleket a megválasztott képviselőknek.

Dióssi Csaba megválasztott polgármester eskütétele és köszöntője után a képviselő-testület titkos szavazással megválasztotta Erdész Zoltánt főállású alpolgármesternek, aki ugyancsak letette az esküt, valamint a testület a törvényi kötelezettségének eleget téve megállapította a polgármester és az alpolgármester javadalmazását.

A polgármester illetményét havi 797 ezer forint, idegennyelv-tudási pótlékát 23 190 forint összegben állapította meg a képviselő-testület és havi 119 655 forint költségtérítést is megszavazott Dióssi Csabának. A polgármester illetményét egyébként a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján kell megállapítania a képviselőknek, a testületből két képviselő mégsem támogatta azt.

Az alpolgármester személyét ugyancsak 13 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület, Erdész Zoltán illetményét pedig 10 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 4 tartózkodással állapította meg a testület.

Az alpolgármester illetménye a törvény szerint a polgármester illetményének 70 és 90 százaléka közé kell, hogy essen, Dióssi Csaba a legmagasabb, 90 százalékot kérte megállapítani Erdésznek, így az alpolgármester 718 ezer forint fizetést és 107 700 forint költségtérítést kap a munkájáért.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás