"Alaposan megcsorbították iskolánk és diákjaink hírnevét" - A gimnazisták kiakadtak a HírTV-re

2012-12-16

A Radnóti Miklós Gimnázium diáksága a facebookon is közzétett levelében kért helyreigazítást a HírTV-től, a televíziónak az iskolában tegnapi napon tartott ülősztrájkról szóló tudósítása kapcsán. A Radnóti Miklós Gimnázium sztrájkbizottsága a levél első mondatában megköszönte, hogy a televízió élő adásban adott hírt a megmozdulásról, vitatták ugyanakkor, hogy a HírTV a gondjaikkal foglakozott volna, illetőleg hogy bemutatta volna az érem mindkét oldalát.

"Foglalkozzunk hát a tényekkel" - írják a diákok.

"Egyébként ahogy beszélgettem a diákokkal, az volt az első benyomásom, hogy nagyon sokan nem is tudják, hogy miért sztrájkolnak" - hangzik a riporter első vitatott állítása.

"Láttuk mindannyian, hogy mennyit beszélgetett a diákokkal. Egy-két ember elé valóban odakerült a mikrofon, de a megszólaltattak egyáltalán nem kaptak publicitást. Miért nem kerültek be a riportba? Szemtanúi voltunk annak, hogy riporterhölgy a fél órás ottlétében leginkább az okostelefonjával foglalatoskodott" - írják a Radnóti Miklós Gimnázium diákjai.

A televízió riportere egy tiltakozó diákkal folytatott beszélgetésre hivatkozva azt állította, hogy a diák maga is úgy nyilatkozott: diplomájának megszerzése után külföldön készül elhelyezkedni.

"Amikor megkérdeztem tőle, hogy ezt jogosnak találja-e, hogy őt az állam gyakorlatilag kitanítja és utána elmegy az országból, akkor elgondolkodott és azt mondta, hogy ez valóban igazságtalan és ebben egyetért az állammal" - idézte a diákkal folytatott beszélgetését a riporter, erre hivatkozva pedig azt állította, sokan nem is tudták, hogy mi ellen tiltakoznak.

A Radnóti Miklós Gimnázium Sztrájkbizottsága ezen beszélgetéssel kapcsolatban (melyről szóló fent idézett beszámoló egyébként a másfél perces tudósítás nagy részét kitette) azt kérdezte nyílt levelében, hogy miért nem láthatták képernyőn a nyilatkozó diákot, míg a riporter azon mondatára, hogy a többség nem is tudja, hogy mi ellen tiltakozik, a diákok azt válaszolták: a sztrájk során mindenki kapott egy 13+1 kérdésből álló kérdéssort a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, melyet a többség legfeljebb négy hibával töltött ki.

A riporter azon felvetésére, hogy a diákság többsége nem vett részt a sztrájkban úgy fogalmaznak:

"Igen, ez a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium. Tudjuk, hogy mi a kötelességünk." Levelük szerint a tüntetést éppen ezért eleve csak az utolsó két évfolyamnak hirdették meg, akiket a kérdés közvetlenül érint.

A radnótis diákok Csorba Viktória riporter bocsánatkérését várják, amiért mint fogalmaznak: "alaposan megcsorbította a diákjaink és iskolánk hírnevét". A HírTV véleményük szerint 17-19 éves diákok ellen uszítja a tévénézőket.

"Higgyék el, hogy ha a kiszivárgott keretszámok a későbbiekben még is hamisnak bizonyulnának, akkor Mi lennénk a legboldogabbak. Addig az aggodalmunk jogos. Miért kérdőjelezik meg?" - zárja sorait a Radnóti Miklós Gimnázium sztrájkbizottsága.

Az igazsághoz annyi azért hozzátartozik, hogy az élő adás után órákkal, a 17 órai híradóban a HírTV végül egy korrekt tájékoztatást adott az országban zajló diákmegmozdulásáról beleértve a dunakeszi eseményt is, de a látszatát is kerülnénk annak, hogy ezt nem tényközlésként, hanem dicséretként fogalmazzuk meg, mivel egy médiumnak véleményünk szerint ez lenne a legalapvetőbb dolga.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Címkék